Képzések

Evés és alvászavarok 0-3 éves korban multidiszciplináris megközelítéssel


A 3 év alatti kisgyermekek ellátása evés- és alvászavar esetén multidiszciplináris szemléletet igényel. A csecsemőnél/kisgyermeknél jelentkező kóros, vagy annak tartott viselkedési megnyilvánulások és tünetek hátterében fellelhető organikus és funkcionális okok kutatása az egyes szakmák módszertani előírásai szerint történik. A kora gyermekkori jelzések és megfelelő értelmezésük különleges megvilágításba helyezik a hatékony ellátási rezsim kidolgozását. A probléma kezelésében alapvető szempont az, hogy a kisgyermekek egészséges testi és lelki fejlődésének biztosítását minden esetben szem előtt kell tartani. Tevékenységünket a szülőkkel való kölcsönös együttműködés alapozza meg, illetve a szülők, családok támogatása – a nehézségeknek megfelelően.

A továbbképzés célja az evés és alvászavarban szenvedő 0-3 éves korosztály számára rendelkezésünkre álló diagnosztikai és intervenciós eszköztár bemutatása az érdeklődők számára. Az orvosi okok – gasztroenterológia, neurológia, alvásdiagnosztika, gégészet – diagnosztikai eljárásait a mindennapi klinikai gyakorlatba illesztve ismerhetik meg a résztvevők.

A fejlesztésben jártas gyógypedagógusok az evésfejlődés fontosabb fejlődési állomásait, valamint a szenzoros integráció jelentőségét és hatását mutatják be. A funkcionális háttér megismerése gyakori kérés a pszichológus felé, mely fejlődéspszichológiai vizsgálat és diagnosztikai konzultáció során valósul meg. A képzés során a kora gyermekkori viselkedési zavarok pszichológiai megközelítését is fontosnak tartjuk felvázolni. A 0-3 éves korú kisgyermekek táplálásának ismeretei, főként az evészavarok esetén illetve annak megelőzésében nélkülözhetetlenek, de alvászavarok esetén is alapvető tudnivaló. A kora gyermekkori intervenció egészségügyi ágazataként átfoglalóan bemutatásra kerülnek intervenciós lehetőségeink. Néhány esettanulmány is szemlélteti a protokoll szerint működő team munka eredményességét. Összességében elmondható, hogy a szakmák közötti együttműködés ideális megvalósulása kerül bemutatásra. Ezzel felhívjuk a figyelmet a jó gyakorlatokra, azok előnyeire, mint paradigmaváltást segítő megoldásokra.

A képzést ajánljuk mindazoknak a szakembereknek, akik a 0-3 éves korú kisgyermekek ellátásában vesznek részt. Orvosoknak, pszichológusoknak, gyógypedagógusoknak, dietetikusoknak, védőnőknek és egyéb segítő szakmák képviselőinek.

 1. Evés és alvászavarok 0-3 éves korban multidiszciplináris megközelítéssel. Kora gyermekkori jelzések és értelmezésük.
  Dr Scheuring Noémi / Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest

  Evés és alvászavarok hátterében fennálló lehetséges okok
  Dr Gulácsi Ágnes / Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest

 2. Kora gyermekkori evészavar képében jelentkező gasztroenterológia kórképek differenciáldiagnosztikája.
  Dr Karoliny Anna / Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest

 3. Az alvás szerepe, fejlődése, szerveződése, kisgyermekkori alvászavarok.
  Dr Kollár Katalin / Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest

 4. Az alvászavarok organikus okai, kivizsgálása és kezelése.
  Dr Benedek Pálma PhD / Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest

 5. Gyógypedagógiai intervenciós lehetőségek kora gyermekkori evés és alvászavarok esetén. Fontosabb fejlődési állomások az evésfejlődés mentén.
  Siba Mónika / Budapesti Korai Fejlesztő Központ, Budapest Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest

 6. Gyógypedagógiai intervenciós lehetőségek kora gyermekkori evés és alvászavarok esetén. A szenzoros integráció jelentősége és hatása, mint fő és háttérfolyamati tényező.
  Stadler Judit Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gödöllői Tagintézmény, Gödöllő Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest

 7. Pszichológus szerepe a multidiszciplináris teamben kora gyermekkori evés- és alvászavarok esetén.
  Ágoston Olga Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest

 8. Bizonyítékok, tapasztalatok és a 0-3 éves korúak táplálása.
  Henter Izabella MSc dietetikus / NNK Nemzeti Népegészségügyi Központ

 9. Intervenciós lehetőségek, esettanulmányok. Kora gyermekkori intervenciós lehetőségek evés és alvászavar esetén
  Dr Gulácsi Ágnes Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest

  Evés és alvászavar esetbemutatások
  Dr Scheuring Noémi / Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest

A programot 2020. február 22-én szombaton 9.00-17.00-ig tartjuk a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Czinner előadótermében (G-ép. III. emelet)

Előzetes jelentkezés:
Dr Scheuring Noémi
scheuringn@heimpalkorhaz.hu